понедельник, 10 марта 2014 г.

КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО. ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ. 25 років виведенню військ з Афганістану.

15 ЛЮТОГО - 25 років виведенню військ з Афганістану. Українці поминають загиблих земляків

Президент України Віктор Янукович підписав Указ № 79/2014 "Про встановлення відзнаки Президента України - пам'ятної медалі" 25 років виведення військ з Афганістану", повідомляє прес-служба глави держави.
До 25-ї річниці виведення військ з Афганістану в Миколаєві присвятили телемарафон
Чернігівські учасники бойових дій в Афганістані вшанували пам'ять товаришів
В Івано-Франківську пом'янули загиблих в афганській війні земляків

В ознаменування 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України, статей 4 та 12 Закону України "Про державні нагороди України" постановляю:
1. Встановити відзнаку Президента України - пам'ятну медаль "25 років виведення військ з Афганістану".
2. Затвердити:
1) Положення про відзнаку Президента України - пам'ятної медалі "25 років виведення військ з Афганістану";
2) Малюнок відзнаки Президента України - пам'ятної медалі "25 років виведення військ з Афганістану";
3) Зразок бланку посвідчення до відзнаки Президента України - пам'ятної медалі "25 років виведення військ з Афганістану".
3. Нагородити відзнакою Президента України - пам'ятною медаллю "25 років виведення військ з Афганістану" учасників бойових дій на території Республіки Афганістан у період 1979-1989 рр. та інвалідів війни з їх числа.
4. Кабінету Міністрів України Державному управлінню справами разом з Національним банком України забезпечити виготовлення відзнаки Президента України - пам'ятної медалі "25 років виведення військ з Афганістану", посвідчень та футлярів до неї.
Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування", - йдеться в указі, опублікованому в п'ятницю, 14 лютого 2014 року, нагадує УНН.
До 25-ї річниці виведення військ з Афганістану в Миколаєві присвятили телемарафон

Телемарафон "Афганістан звучить в моїй душі" з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-річчя виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан розпочався на миколаївському обласному телебаченні вранці 15 лютого, повідомляє Укрінформ з посиланням на Миколаївську ОДТРК.
"На Миколаївській ОДТРК з 8 години ранку до 21 години вечора триватиме телемарафон "Афганістан звучить в моїй душі", у прямому ефірі передбачені зустрічі ветеранів-інтернаціоналістів, родичів загиблих, істориків, письменників та представників влади", - розповіла ведуча телемарафону Інга Хоржевська.
У рамках акції відбудеться також показ документальних сюжетів про події Афганської війни та долі її героїв.
На території Миколаївщини проживає 4594 воїнів-інтернаціоналістів, з них 3016 учасників бойових дій в Афганістані та 104 сім'ї загиблих військовослужбовців.
Чернігівські учасники бойових дій в Афганістані вшанували пам'ять товаришів

У Чернігові в суботу, 15 лютого, відбулася церемонія покладання квітів та мітинг-реквієм з нагоди 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, повідомляє УНІАН.
Мітинг був масовим, у ньому взяли участь близько 500 чернігівців - ветеранів-"афганців", колишніх воїнів-миротворців, членів їх сімей. Вони зібралися біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам, встановленому в парковій зоні на проспекті Миру.
Чернігівський міський голова, учасник бойових дій в Афганістані Олександр Соколов у своєму виступі підкреслив, що громадськість збирається біля цього пам'ятника вже у 25-те, оскільки він був встановлений у 1990 році виключно на пожертви чернігівців. Біля пам'ятника розміщено 10 плит за кількістю років війни і на них написані прізвища всіх 119 загиблих і зниклих без вести з Чернігівської області. "Для багатьох людей, особливо молодих, війна в Афганістані - далека і незрозуміла, але на цьому святому місці нас з кожним роком не стає менше", - підкреслив міський голова.
Перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації, учасник бойових дій Микола Стрілець підкреслив, що історики та громадськість по-різному оцінюють ті події, але мужність і доблесть молодих солдатів ні у кого не викликає сумнівів. І сьогодні "афганці", на його думку, повинні донести до суспільства необхідність збереження миру і спокою в державі. "Нас об'єднує прагнення жити в мирній країні, до цього спонукає і пам'ять про друзів, пам'ять про Афганістан", - сказав він.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять своїх загиблих і померлих в мирний час побратимів, поклали квіти до пам'ятника. Воїни Чернігівського гарнізону та ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою фізичною підготовкою здійснили урочисту ходу.
У бойових діях в Афганістані брали участь близько 5 тисяч жителів Чернігівської області, 117 з них загинули, 2 - пропали без вісті. В області встановлено 25 пам'ятників і пам'ятних знаків на честь воїнів Афганістану, відкрито 60 пам'ятних дощок.
В Івано-Франківську пом'янули загиблих в афганській війні земляків

В Івано-Франківську в суботу, 15 лютого, у парку Воїнів-інтернаціоналістів відбулося віче-реквієм з нагоди 25-ої річниці виведення радянських військ з Афганістану.
Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, біля пам'ятника жителям Івано-Франківської області, загиблим на афганській війні, зібралися їхні родичі з портретами тих, хто не повернувся з війни.
Учасники віче згадали всіх загиблих поіменно і вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Священики відслужили панахиду.
На віче також виступили заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, заступник Івано-Франківського обласного комісара Любомир Демчук, вдова воїна-"афганця" Олена Аманзоева.
У заході взяв участь заступник голови Івано-Франківської обладміністрації Віктор Костючик.
У перервах між виступами місцеві артисти виконували патріотичні пісні про Україну.
Після віче організатори запросили всіх на солдатську кашу з польової кухні.
Вшанувати пам'ять воїнів-"афганців" прийшли понад 1 тисячі осіб.
У бойових діях в Афганістані брали участь близько 3,5 тисяч жителів Івано- Франківської області, не повернулись - 84, з них 18 - з Івано-Франківська.
Довідка
15 лютого 2014 року виповнюється рівно 25 років з того дня, коли останні підрозділи радянських збройних сил покинули територію Афганістану. Офіційна дата виведення військ СРСР з Афганістану - 15 лютого 1989 року. Операція почалася 9 місяцями раніше. Війна в Афганістані тривала з 27 грудня 1979 року неповні 10 років.
Військову службу пройшло близько 620 тисяч військовослужбовців, у тому числі в складі обмеженого контингенту радянських військ (ОКСВ) - 525,2 тисячі осіб.
Втрати військовослужбовців склали: вбитими та померлими - 13 833 особи, в тому числі 1979 офіцерів і генералів, пораненими - 49 985 осіб. У ході бойових дій на території Афганістану, крім того, загинули 572 військовослужбовців органів державної безпеки, 28 співробітників міністерства внутрішніх справ СРСР, а також 190 військових радників, у тому числі 145 офіцерів. Через поранення припинили свою службу в Збройних силах 172 офіцера. Інвалідами стали 6669 "афганців", у тому числі інвалідами першої групи - 1479 осіб.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий