среда, 14 марта 2018 г.

14 березня, середа Міжнародний День боротьби проти гребель

14 березня, середа

Міжнародний День боротьби проти гребель

Міжнародний День боротьби проти гребель
Міжнародний День боротьби проти гребель, за річки, за воду і життя. На початку антигребельного світового руху, в 1998 році, в цей день пройшло більше 50 акцій протесту в більше ніж 20 країнах світу, в тому числі в Бразилії, Індії, Таїланді, Росії, Австралії, Японії, США. Більше 10 000 людей прийняли участь в демонстраціях, кампаніях відправки листів протесту, очистці річок. В наступному році учасників стало вже більше 100 000...
„У зв’язку з тим, що кількість незарегульованих рік швидко скорочується, ми можемо зіткнутися з впливом дамб не тільки на самі ріки, але й на інші природні об’єкти та явища. Зараз ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природної течії ріки, а коли наслідки проявляться, буде вже пізно”, - говорить у звіті один з авторів, координатор програм WWF по дамбам Юта Коллер.
„Наслідки урагану Катрина для Нового Орлеану були яскравим прикладом того, як ріка Міссісіпі відплатила людині за порушення її екосистеми, - сказав Джеймс Підток, директор міжнародної Прісноводної програми WWF.- Дамба затримує пісок, мул, інші природні відкладення, тим самим обідняє заплавні луги і болота за течією, що і є головним фактором спустошення і втрати життя”.
Із 177 найбільших рік світу (1 тис. км довжиною і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика ріка вільна в своїй течії від витоку до гирла. Незарегульваними залишаються ще 43 великих приток великих рік, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Будівництво дамб на річках – небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети.
Більшість незарегульованих рік сьогодні знаходяться в Азії, В Південній і Північній Америці. В Австралії і Океанії їх три, в Європі тільки одна велика ріка –Печора в Росії – залишається вільною від витоків до моря. За прогнозами WWF, кожна четверта велика ріка світу буде зарегульована в найближчі роки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий