суббота, 31 марта 2018 г.

Вербна неділя 2018: 

що варто знати українцям

Православні християни 1 квітня святкують Вербну неділю, яка залежить від дати Великодня. Вхід Господній в Єрусалим відзначають в шосту неділю Великого посту, за тиждень до Світлого Великоднього Воскресіння, яке в 2018 році випадає на 8 квітня.
Історія цього свята сягає корінням в 30 рік нашої ери. Згідно з легендою, Ісус прибув на віслюкові до Єрусалиму. До цього часу він три роки поневірявся, проповідуючи слово Боже. Саме тоді в так звану Пальмову неділю Христа зустрічали оплесками, а дорогу перед ним встеляли одягом і пальмовим гіллям, пише НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на news.siteua.
Більшість християн живуть в природних умовах, де не ростуть тропічні дерева. Гілки пальми на пострадянському просторі замінили вербними, в Італії – оливковими, у Франції – розмариновими.
Символ Вербної неділі – гілочки верби приносять в будинок напередодні ввечері. Вранці, в неділю, їх необхідно освятити в церкві. Після освячення вербу вважають воістину чарівною, їй приписують безліч позитивних якостей – вона захищає житло від злих духів, пожеж, а якщо згодувати бруньки домашнім улюбленцям, – вони не хворітимуть.
Вербну неділю урочисто не відзначають, адже свято випадає на дні Великого посту, коли заборонені галасливі гуляння. Не можна займатися прибиранням або шити. Зате можна пересаджувати кімнатні рослини. Подібні дії допоможуть розбагатіти, були впевнені люди.
В давнину вважали, що у Вербну неділю за обіднім столом повинна зібратися вся родина. На столі можуть бути присутніми злакові страви, пісна випічка, без м’яса, але дозволяється риба і в невеликих кількостях вино. Вся їжа на столі не повинна бути гарячою.
В цілющі здібності гілок верби вірять досі. Хвору людину треба легенько побити освяченими гілочками по спині, приговорюючи, “Не я б’ю, верба б’є”.
Викидати освячені гілочки верби не можна, – можна накликати на родину бідність і хвороби. Гілки весь рік тримають в будинку, біля ікон, а потім спалюють або відносять до річки і пускають за течією. Раніше гілочки верби вкладали в руки небіжчика оскільки вірили, що він воскресне і зустріне в загробному житті Христа.
За повір’ям, верба вбирає всю негативну енергію вдома, тому через 12 місяців старі гілки замінюють новими. У деяких країнах торішню вербу відносять на могили померлих родичів.
Зазначимо, християни західного обряду святкуватимуть Великдень на тиждень раніше, вже завтра, 1 квітня.

Комментариев нет:

Отправить комментарий