понедельник, 20 июня 2016 г.

19 червня — церковне свято Трійці.

19 червня — церковне свято Трійці, П’ятдесятниця.

Цієї неділі вся православна спільнота відзначає

 свято П’ятдесятниці, вшановуючи Святу 

Живоначальну та Нероздільну Трійцю.


Праздник Троицы


Як і заповідав Господь Іісус Христос, учні після Його Вознесіння перебували разом у молитві та очікували на сходження Утішителя – Духа Святого. За переданням, усе відбувалося в тій самій Сіонській Горниці, де свого часу було звершено Тайну Вечерю.

І ось, на п’ятдесятий день після Воскресіння Христа з мертвих, з неба донісся шум, ніби від сильного вітру, а потім приміщення, де знаходилися апостоли разом з Пресвятою Богородицею, наповнилося незвичайним полум’ям, яке у вигляді вогняних язиків опустилося на кожного з них. У цей момент учні Христові сповнилися Духа Святого та почали прославляти Бога різними мовами, яких навіть не знали раніше.
Основою їхньої проповіді стала звістка про те, що Господь Іісус Христос був розіп’ятий і помер, але смерть була не в змозі утримати Його, і Він воскрес із мертвих – так, як сповіщали про це пророки.
У той день в Єрусалимі на свято зібралося багато представників різноманітних народностей та країн, і всі вони були вражені, коли почули та зрозуміли проповідь Воскресіння Христового кожен своєю власною мовою. Диво настільки вплинуло на народ, що того ж дня хрестилося близько трьох тисяч людей.  
Праздник Троицы
Цей день є днем народження Церкви Христової, оскільки сходження Духа Святого знаменувало повноту дій Трійці по її утворенню: Бог Отець поклав для неї основи в Старому Завіті, Бог Син створив її, коли втілився на Землі, і Бог Дух Святий ствердив її, відколи почав постійно діяти в ній та надавати Благодатні Дари.
До речі, традиція прикрашати храми зеленню цього дня нагадує, що Дух Святий, як про Нього йдеться в молитві, є «життя Податель», який приходить на землю, щоб оновити увесь створений світ.
***
За думкою видатного місіонера сучасності протопресвітера Олександра Шмемана, Свято Трійці – це свято свободи, бо вільний – лише дух, на відміну від закутої в рабство матерії. Це – свято радості, оскільки вона можлива лише в Дусі, а не в абстрактних безособових законах природи. Це – свято світла, тому що тільки через Дух світить світові вічне життя. І, нарешті, це – свято людини, бо тільки приймаючи Духа Святого, і в самому собі відкриваючи дух, людська істота стає справжньою людиною.
Праздник Троицы
***
Ще раз сердечно вітаємо усіх із днем Святої Живоначальної Єдиносущної та Нероздільної Трійці!
Це – справжнє свято життя, бо без Духа Божого будь-яка істота перетворюється лише на мертву матерію. Дивовижною є дія Духа Святого на людство взагалі та на людину зокрема. Слабкого Він робить сильним, маловіра – глибоко віруючим. Злого Він здатен перетворити на милосердного, а малодушного здатен зробити сміливим та відважним.
Але найголовніше — Він, торкнувшись людського серця, відкриває перед нами завісу Вічності та дає відчути, що ми створені саме для неї.
Тож сердечно бажаємо, щоб Дух Святий постійно змінював нас на краще, стверджував реальність духовного світу та нагадував нам про справжній, небесний сенс нашого земного буття.
Христос посеред нас!

Комментариев нет:

Отправить комментарий