7 СЕРПНЯ - Спожінкі
До середини серпня на всій слов'янській землі закінчується жнива, прибирання та переробка врожаю пшениці, ячменю, проса та інших зернових культур, а також заготівля насіння на майбутній сезон. Звідси й назва свята — Спожінкі (дожинки, обжимки). Останній сніп жнуть мовчки, щоб не турбувати дух поля, який переселяється в нього.
Це радісне і важливе для хліборобів подія широко відзначалося нашими древніми предками по всій Європі. Слов'янські народності спочатку відзначали Зажинки (початок збору врожаю, День першого снопа). Більш пишно відзначали Дожінкі — день закінчення жнив, свято останнього снопа, який випадав на 7 число останнього літнього місяця — приблизно середина серпня за сучасним календарем.
За старовинним звичаєм на стислому полі залишають невелику частину несрезанних класів, пов'язуючи їх стрічкою — завивають «бороду Велесу»:
На зачині волхви- жерці славлять Велеса, підіймаючи над головою горщик з просом:
Це Велес учив праотців наших землю орати, і злаки сіяти, і жати вінки на полях страдних, і ставити снопи в житло, і шанувати Його як Отця Божого.
У цей день висвітлюють мед, яблука і зерно. Після зачину починається веселий бенкет (заборонено вживати в їжу яловичину). Основна слов'янська стравити в Спожінкі: каша, мед, яблука, хліб, пиво.
Дожінкі широко відзначаються і в Білорусі.
Це радісне і важливе для хліборобів подія широко відзначалося нашими древніми предками по всій Європі. Слов'янські народності спочатку відзначали Зажинки (початок збору врожаю, День першого снопа). Більш пишно відзначали Дожінкі — день закінчення жнив, свято останнього снопа, який випадав на 7 число останнього літнього місяця — приблизно середина серпня за сучасним календарем.
За старовинним звичаєм на стислому полі залишають невелику частину несрезанних класів, пов'язуючи їх стрічкою — завивають «бороду Велесу»:
На зачині волхви- жерці славлять Велеса, підіймаючи над головою горщик з просом:
Це Велес учив праотців наших землю орати, і злаки сіяти, і жати вінки на полях страдних, і ставити снопи в житло, і шанувати Його як Отця Божого.
У цей день висвітлюють мед, яблука і зерно. Після зачину починається веселий бенкет (заборонено вживати в їжу яловичину). Основна слов'янська стравити в Спожінкі: каша, мед, яблука, хліб, пиво.
Дожінкі широко відзначаються і в Білорусі.
Комментариев нет:
Отправить комментарий