четверг, 15 сентября 2016 г.

12 ВЕРЕСНЯ 1959 РОКУ З космодрому Байконур стартувала ракета «Восток- Л» і вивела в політ автоматичну станцію «Луна-2», яка вперше в світі здійснила посадку на Місяці

12 ВЕРЕСНЯ 1959 РОКУ

З космодрому Байконур стартувала ракета «Восток- Л» і вивела в політ автоматичну станцію «Луна-2», яка вперше в світі здійснила посадку на Місяці






Автоматична міжпланетна станція «Луна-2» — перший у світі апарат, що зробив посадку на Місяць 
12 вересня 1959 року в 8:40 з космодрому Байконур стартувала ракета «Восток-Л». Вона вивела на траєкторію польоту до природного супутника Землі Місяці автоматичну міжпланетну станцію (АМС) «Луна-2», яка наступного дня вперше в світі досягла поверхні Місяця і зробила жорстку посадку на її поверхні, тобто на величезній швидкості встромлялася в поверхню супутника Землі . 

У район Моря Ясності, між кратерами Арістілл, Архімед і Автолік, були доставлені два кульових вимпела, складених на манер футбольного м'яча п'ятикутними пластинами з нержавіючої сталі із зображенням герба Радянського Союзу і написами «СССР» з одного боку і «СРСР. Вересень 1959»- з іншого. 

Апарат не мав власних двигунів для корекції траєкторії. З наукового обладнання на ньому були встановлені сцинтиляційні лічильники, лічильники Гейгера, магнітометри, детектори мікрометеоритів. Одним з основних наукових досягнень місії було відкриття сонячного вітру. 

Момент «зустрічі» з Місяцем зареєстрували вітчизняні та зарубіжні обсерваторії, було навіть сфотографовано піднялося пилова хмара, а далі радіозв'язок обірвався. 

Ця подія стала важливим кроком у здійсненні Радянським Союзом програми вивчення Місяця, коли Сергієм Корольовим була створена кооперація фірм, що склали незабаром опору ракетно-космічного комплексу країни. А в ОКБ Сергія Лавочкіна був накопичений досвід розробки керованих ракет і систем управління безпілотними літальними апаратами. 

До середини 1960-х років в КБ Володимира Челомея була створена ракета 20 сторіччя — «Протон», а поява в фірмі Лавочкіна конструктора Сергія Бабакіна завершило формування передумов для успішного виконання планів «підкорення» Місяця. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий