четверг, 15 сентября 2016 г.

3 ВЕРЕСНЯ 1984 РОКУ Була відкрита унікальність ДНК — «генетичні відбитки»

3 ВЕРЕСНЯ 1984 РОКУ

Була відкрита унікальність ДНК — «генетичні відбитки»



ДНК кожної людини неповторно і унікально
3 вересня 1984 британський генетик Алек Джеффріз виявив, що ДНК кожної людини неповторно і унікально — як унікальні відбитки пальців. Як зазначив сам винахідник, це було як осяяння. Він розглядав рентгенівські знімки ДНК і раптом побачив, що ланцюжки ДНК відрізняються. Джеффріз назвав їх «генетичними відбитками». Так зародилася «генетична дактилоскопія».

За допомогою «генетичних відбитків» можна встановити спорідненість, довести причетність до злочину або навпаки — допомогти вийти на свободу людям, що потрапили за грати через судову помилку — таких прикладів вже досить багато.

Першою областю практичного застосування цього відкриття стала криміналістика. До традиційної дактилоскопії — визначенню особистості людини по відбитку пальця — додалася генетична дактилоскопія — визначення особистості по волоссю, по слині на фільтрі від сигарети, або частці шкіри, або крапельці крові. Адже в будь-якому біоматеріалу людини є ДНК. І як встановив учений, вона у кожного з нас унікальна. Це стало новим етапом розвитку криміналістики.

Алек Джеффріз Алек Джеффріз запропонував ввести обов'язкове внесення в генетичну базу даних всіх громадян Британії. Це сильно допомогло б роботі поліції. У базі повинен зберігатися лише той мінімум інформації, який необхідний для ідентифікації людини, а самі зразки повинні знищуватися.

За словами Джеффріз, це необхідно для того, щоб з генів судмедексперти не могли витягувати інформацію про національність, колір волосся і очей. Таким чином, поліції доведеться спочатку довести, що ДНК, виявлена ??на місці злочину, збігається із записом у базі даних, а тільки потім отримати інформацію про людину, а не користуватися підказками генетиків, якщо у них ще немає підозрюваного.

Успішно використовується відкриття Джеффріз при встановленні спорідненості. І це не тільки факти встановлення батьківства. Наприклад, в Білорусії тільки тест ДНК допоміг Оксані Грубенко знайти доньку, коли в пологовому будинку її помилково переплутали з чужим хлопчиком.

Тисячам інших людей тест ДНК допоміг довести або, навпаки, спростувати спорідненість. Навіть останки імператорської сім'ї Миколи II ідентифікували по тим же генетичним відбитками.

Сьогодні ДНК-дактилоскопію можна проводити скрізь, навіть в портативних лабораторіях, і десятки підприємств у світі випускають обладнання для геномної ідентифікації особи.



Комментариев нет:

Отправить комментарий