воскресенье, 16 апреля 2017 г.

15 КВІТНЯ 2017 РОКУ.Вища освіта в Україні

15 КВІТНЯ 2017 РОКУ.
Osvita.ua Вища освіта 11 книг, які радять викладачі українських вишів
11 книг, які радять викладачі українських вишів

Книги, які радять прочитати викладачі українських вишів під час найближчих вихідних

11 книг, які радять викладачі українських вишів

Ми поцікавилися у викладачів українських ВНЗ, що вони порадили б прочитати вчителям та й усій педагогічній спільноті, в тому числі студентам, аби водночас відпочити та набратись нових знань. Вийшла досить несподівана підбірка.
Олександр Мокін, доктор технічних наук, професор Вінницького національного технічного університету:
«В першу чергу це - Кен Робінсон «Школа майбутнього» – критичний погляд на проблеми сучасної освіти та цікаві способи їх рішення від одного з найкращих освітніх експертів світу. Ешлі Венс «Ілон Маск» – історія падінь та успіхів однієї з найцікавіших постатей сучасності, яка кожного року (а іноді й місяця) дописує в історію людства чергове «вперше…»; політиків забудуть, а Ілона Маска будуть пам’ятати, як Едісона, Джобса та інших видатних бізнесменів-новаторів. Малколм Гладуелл «Неординарні. Історії успіху» – про переоцінену роль рівня IQ в успіху людини, про важливість 10000 годин практики та сприятливих умов для досягнення майстерності та успіху, і про багато інших цікавих культурних, освітніх, економічних та соціальних особливостей. Ден Сонор, Сол Синґер «Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива» – про важливість інновацій для розвитку економіки, про створення передумов та інфраструктури для розвитку стартапів, про ефективні методи залучення у країну інвестицій тощо».
Ірина Кравченко, к.пед.н., доцент Національного педагогічного університету ім.М.П. Драгоманова:
«Я порадила б три книги і всі вони адресовані студентам та вчителям. Перша, це –«Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система: довідник». Ця книга дасть відповідь на запитання, що таке ЄКТС. Адже про це всі чули всі живуть і навчаються, але правильно розуміють, — одиниці. Наприклад, чим ЄКТС відрізняється від кредитно-модульної системи організації навчання у ВНЗ, яку на рівні МОН як обов’язкову, вже скасували. Наступні дві книги збагатять знаннями з методів і засобів навчання в сучасній школі. Це – «Навчаємо мислити критично: посібник для вчителів» та «Навчання через дебати: різноманіття поглядів».
Артур Кочарян, к.пед.н., старший викладач Національного університету біоресурсів і природокористування України:
«На сьогодні і в книгарнях, і в Інтернет-просторі можна досить легко знайти і придбати надзвичайно широку лінійку книг: від художньої до бізнес-літератури. Що б я порадив прочитати? Звісно, дехто очікує на якусь дуже корисну книгу, яка допоможе досягнути успіху в житті, стати заможним та щасливим... Я пораджу прочитати Регіну Бретт «Бог ніколи не моргає». Хоча в неї ціла низка книжок, тому раджу всі. Це не просто рецепт успіху; це - реальне життя реальної людини, яка подолала реальні проблеми. Авторка показує своє життя, і читач просто не може не усвідомити справжній сенс свого. Це найголовніше, на мою думку, - знати для чого ти живеш».
Олена Биковська, доктор педагогічних наук, професор, ректор Інституту екології економіки і права:
«Відносно того, яку книгу рекомендувати почитати, то це залежить від ситуації. Адже одна й та сама книга різними людьми у різних ситуаціях сприймається абсолютно по-різному. Так само й жанр видання – книги для професійної діяльності чи духовних потреб. Між тим, цікавим є факт, коли вивчали так зване «скандинавське чудо» і причини найвищих показників освітніх досягнень учнів за PISA, TIMSS, то самі скандинави відзначали, що у них «культ книги», читають з дитинства і дуже багато. Отож, хочу порадити дві книги. «…І насамперед – прикладна наука» Семена Гончаренка та «Теоретичні основи сучасної української педагогіки» Омеляна Вишневського».
Сергій Терепищий, доктор філософських наук, доцент Національного педагогічного університету ім.М.П. Драгоманова:
«Важко бути Богом» Братів Стругацьких, дуже важлива книга, адже вона розкриває зв’язок людини і соціального світу».
Якщо ви вже читали якісь з запропонованих книжок залиште коментар, чи стали вони Вам у нагоді. І якій літературі віддаєте перевагу навчальній, нон-фікшин, чи, можливо, класиці?
Підготував Юрій Коноваленко
Освіта.ua
14.04.2017

Комментариев нет:

Отправить комментарий