воскресенье, 30 апреля 2017 г.

26 квітня, середа Міжнародний день інтелектуальної власності День інтелектуальної власності

26 квітня, середа

Міжнародний день інтелектуальної власності

День інтелектуальної власності
Відома пісня «Happy Birthday to You» до недавнього часу перебувала під захистом авторських прав у США. Її можна було безкоштовно співати в звичайному колі родини або друзів, але за комерційне використання, наприклад, у фільмі або вітальній листівці, необхідно було платити відрахування. Пісня приносила щороку 2 мільйони доларів компанії-власнику прав на неї, Warner Music. Однак в 2015 році суд постановив, що права на текст насправді їй не належать і переглянув статус «Happy Birthday to You» в сторону суспільного надбання.
Видавці географічних карт іноді малюють на них вигадані міста або інші об’єкти, які служать так званими «копірайтними пастками», тобто можуть бути доказом крадіжки карт іншими компаніями. У 1920-х роках однією з таких пасток стало містечко Agloe в штаті Нью-Йорк, що з’явилося на картах від General Drafting Company. Однак уже через п’ять років віртуальний об’єкт став реальним, так як тут побудували рибальський будиночок, який так і назвали - Agloe. Згодом цей факт допоміг видавництву Rand McNally виграти позов про порушення авторських прав від General Drafting. Після того, як будиночок став непридатним, Agloe довгий час зберігалася в різних путівниках і навіть була присутня в Google Maps.
Міжнародний день інтелектуальної власності відзначається 26 квітня.
Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий