воскресенье, 28 августа 2016 г.

29 СЕРПНЯ Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

29 СЕРПНЯ 

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.


Створення світу, вільного 
від ядерної зброї , 
є вищим людським благом. 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун 


Міжнародний день дій проти ядерних випробувань (International Day Аgainst Nuclear Tests) затверджений на 64-й сесії Генеральної асамблеї ООН, яка відбулася 2 грудня 2009 року. Нова дата, 29 серпня, покликана активізувати зусилля ООН, держав світу, міжурядових та неурядових організацій в справі припинення ядерних випробувань. Це необхідна умова для створення безпечного світу. 

У преамбулі відповідної резолюції Генеральної асамблеї підкреслюється: потрібно «покласти край ядерним випробуванням з тим, щоб запобігти їх спустошливі і згубні наслідки для життя та здоров'я людей». 

У травні 2010 року всі держави учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї зобов'язалися взаємодіяти з тим, щоб прагнути до безпеки у світі, вільному від ядерної зброї, і охарактеризували встановлення заборони на ядерні випробування як «життєво важливе завдання». 

Договір був відкритий для підписання і ратифікації в 1996 році. Зараз, на думку ООН, настав час для того, щоб країни, які ще не підписали і не ратифікували його, зробили це якомога швидше. 

В даний час все південне півкуля планети вже практично стало зоною, вільною від ядерної зброї в силу регіональних договорів: договору Раротонга, що охоплює південну частину Тихого океану; Пеліндабского договору, який охоплює Африку; бангкокській договору, який охоплює Південну Азію, і договору Тлателолко, що охоплює Латинську Америку і Карибський басейн. 

1 квітня 2009 року світ вітав заяву президентів Російської Федерації та Сполучених Штатів Америки про прихильність справі створення світу, вільного від ядерної зброї, і про виконання зобов'язань за статтею VI договору про нерозповсюдження з метою подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий