среда, 18 мая 2016 г.

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу


18 травня відповідно до постанови Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року №792 в Україні вшановують День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу – пам’ять про злочинні акції, сплановані керівною верхівкою колишнього Союзу РСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році, які привели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.

З метою гідного вшанування у 2016 році представників кримськотатарського народу, що загинули та постраждали внаслідок геноциду, організованого радянською владою, а також привернути увагу до теперішнього драматичного становища кримських татар, спричиненого анексією Криму Російською Федерацією, затверджено План заходів щодо вшанування Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Так, 18 травня о 15.00 у м. Києві , в Національній опері України відбудеться Концерт-реквієм пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, о 19.00 на Майдані Незалежності пройде мітинг солідарності з кримськими татарами.
Окрім того буде розміщений вагон зразка 1930-40 рр. з організованою у ньому стилізованою фотовиставкою на тему депортації кримськотатарського народу, у Національному музеї історії України організовано виставку картин Рустема Емінова із серії «Депортація» та показано мультимедійну інсталяцію «Унутма», проведено стилізовані фотовиставки. Також в рамках заходів відбудеться соціально-інформаційна кампанія під назвою «STOP геноцид кримськотатарського народу» і телемарафон, присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Темі депортації, геноциду кримських татар і осіб інших національностей, частину ефірів присвятять державні засоби масової інформації, у телеефірі буде презентовано документальний фільм «Киримоглу: Боротьба одного народу». Тематичні заходи відбудуться також у загальноосвітніх, середньоспеціальних та вищих навчальних закладах України, серед іншого для студентів та учнів буде продемонстровано фільм «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва.



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий