пятница, 1 апреля 2016 г.

Екологічний календар на КВІТЕНЬ 2016 рік

Квітень
alt
1 квітня – Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів)
Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" і не випадково наголошується саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. Вперше цей день, як масове дитяче свято, став проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.

alt
7 квітня – День охорони здоров'я
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) була організована в цей день. У зв'язку із постійною зміною та забрудненням довкілля щораз актуальнішим стає питання охорони здоров'я. Цей день проголошений ООН для того, щоб більшість країн звернула особливу увагу на різноманітні аспекти охорони здоров'я.
В доповіді ВООЗ «Профілактика хвороб за допомогою навколишнього середовища – оцінка тяжкості хвороб, викликаних навколишнім середовищем» зазначається, що 24% всіх хвороб у світі виникають та розвиваються через погані умови навколишнього середовища. Причому у дітей з цим пов'язано 33% всіх випадків захворювань.

alt
15 квітня – День екологічних знань
Важливе завдання дня – інформованість громадськості про стан справ у сфері екологічної безпеки, дотримання місцевими суб’єктами чинного природоохоронного законодавства. День відзначається шляхом організації та проведення конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених питанням екології.
З огляду на те, що майбутнє належить підростаючому поколінню, його вмінню оцінювати ситуацію, адекватно реагувати на зміни і вирішувати проблеми, пов’язані з виживанням планети, все важливішим стає формування екологічної поведінки людини, яка базується на новому екологічному мисленні.

alt
16 квітня (третя субота квітня) – Всеукраїнський день довкілля
Відзначається в Україні щороку, починаючи з 1999р. Встановлений Указом Президента України "Про День довкілля" на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією "Дерево Життя" та іншими громадськими ініціативами.
Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов'язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля.

alt
3-4 тиждень квітня – "Марш парків" – щорічна міжнародна екологічна акція на підтримку заповідної справи
Марш парків є продовженням і якісно новим етапом святкування Днів Дерева і Землі. Це міжнародне свято бере свій початок з сорокових років дев’ятнадцятого століття, коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною в штат Небраска (США). На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубувати для будівництва та дров. Мортон і його дружина відразу ж зайнялися посадкою дерев і розгорнули кампанію з пропаганди заліснення територій. Обійнявши посаду секретаря штату Небраска, на засіданні правління сільського господарства в 1872 році, Мортон запропонував визначити день, присвячений озелененню. Ідея отримала широку підтримку і в перший день жителі штату висадили близько мільйона дерев. Ця акція отримала назву “День дерева”. У 1882 році штат Небраска оголосив День дерева офіційним святом штату, який і до цих пір відзначається 22 квітня. З 1970 року зміст святкування Дня дерева було значно розширеним. Пропагувалася не тільки роль озеленення територій, але й охорони рослинного і тваринного світу в цілому. Як наслідок, свято отримало новий зміст і нову назву – День Землі. Починаючи з 1990 року, центром і організатором святкувань Дня Землі в Сполучених Штатах Америки виступають національні парки. У цей день проводиться збір коштів на підтримку територій, які потребують особливої охорони, виставки, бесіди, лекції. Свято отримало нове значення і разом з тим і нову назву – “Марш парків”. З 1995 року до свята, традиційного в США, стали приєднуватися країни Європи та Азії. Так, вже в 1996 році в святі взяло участь більше 120 заповідників, національних парків та інших природоохоронних організацій.
Щорічно в “Марші парків” беруть участь сотні тисяч людей. Більше 200 держав та неурядових організацій країн СНД співпрацюють з ЦОДП в якості організаторів місцевих Маршів. Під час «Маршу парків» відбуваються круглі столи, концерти, фестивалі, конференції, екскурсії тощо. Марші парків сприяють залученню національного бізнесу до природоохоронної благодійної діяльності. Спеціально розроблені заходи пропаганди і заохочення. За п’ять років Марші парків принесли заповідникам та національним паркам 650 тис. доларів спонсорської допомоги.

alt
22 квітня – Міжнародний день Землі
День Землі покликаний об’єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища.
22 квітня 1970р. у Нью-Йорку студенти, школярі та їхні вчителі вперше організували національний День Землі, запропонувавши зазирнути вглиб екологічних проблем і разом пошукати їх вирішення.
Міжнародним свято було оголошено в 1990 році, в Україні відзначається з 1992 року. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.
День Землі щорічно відзначається в 147 країнах. У багатьох містах України в рамках фестивалю заплановані як заходи «прямої дії» – очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, так і проведення ярмарків екологічних продуктів, виставок плакатів екологічної тематики, екологічних конкурсів із призами й подарунками, а також святкових концертів.
У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури.

alt
26 квітня – Роковини Чорнобильської катастрофи. Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф
Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії.
За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії. Забруднено близько 155 000 кв.км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.
Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф відзначається у країнах-учасниках СНД з 2004 року відповідно до рішення Ради голів держав СНД від 19 вересня 2003 року на знак скорботи про трагедію на Чорнобильській АЕС.

Комментариев нет:

Отправить комментарий