пятница, 1 апреля 2016 г.

1 квітня - Міжнародний день птахів.

1 квітня -  Міжнародний день птахів. 




Щороку 1 квітня традиційно відзначають Міжнародний день птахів.

 Першим офіційним міжнародним документом щодо охорони птахів була «Міжнародна конвенція про охорону птахів, корисних у сільському господарстві», підписана 19 березня 1902 року (набрала чинності 12 січня 1905). 

Згодом, 18 жовтня 1950 року на зміну їй у Парижі була підписана «Міжнародна конвенція про охорону птахів», яка набрала чинності лише у 1963, через 13 років після підписання. Існує також Міжнародний день перелітних птахів, який відзначається кожної другої суботи і неділі травня, починаючи з 2006 року. 

Чимало країн світу (зокрема США, Канада, Великобританія, країни Латинської Америки) відзначають у певні дні року власні Дні птахів. 

В Україні День птахів сприймався як прихід справжньої весни, своєрідна офіційна зустріч перелітних птахів, що поверталися з чужини до рідних країв. 

До пернатих у нас в країні споконвіку було шанобливе й трепетне ставлення. Варто зауважити, що таке ставлення до пернатих не всюди однакове. 

У північних країнах воно більш відповідальне – так, наприклад, скандинавські країни витрачають мільйони євро на збереження зникаючих видів птахів, тоді як країни Середземномор’я подібними питаннями займаються хіба що під тиском спеціальних європейських природоохороннних організацій. 

Так, із 5 мільярдів птахів, що летять з Африки в Євразію виводити потомство, щороку приблизно мільярд з них убивають в країнах Середземномор’я – переважно на Мальті, Кіпрі, в Італії, Албанії. 

Донедавна на маленькому Кіпрі вбивали по 10 мільйонів співочих птахів на рік. 

У Кіпра й Мальти навіть були проблеми під час вступу до ЄС через варварське знищення пернатих – у цих країнах їх не тільки масово відстрілюють, ловлять на палі які змащують спеціальною смолою, але й ловлять у величезні тенета за допомогою звукозаписуючої техніки.

Після вступу в ЄС Кіпр неодноразово отримував попередження щодо порушення засадничої директиви європейського співтовариства 1979 року, яка зобов’язує європейські країни охороняти всі європейські види птахів і забезпечувати їм належне середовище існування. 

За останні 300 років на нашій планеті вимерло близько 120–130 видів птахів. На початку XXI ст. близько 1200 видів пернатих перебувають під загрозою цілковитого зникнення. 

Серед них і сірий жайвір – донедавна така звична пташка, один із символів України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий