воскресенье, 31 июля 2016 г.

1 СЕРПНЯ - Вченими вперше виділений молекулярний кисень

1 СЕРПНЯ - Вченими вперше виділений молекулярний кисень.

Джозеф Прістлі — один з першовідкривачів молекулярного кисню
Перші відомості про кисні стали відомі в Європі з китайських рукописів 8 століття. На початку 16 століттяЛеонардо да Вінчі опублікував дані, пов'язані з хімією кисню, не знаючи ще, що кисень — елемент.

Офіційно вважається, що кисень був відкритий англійським хіміком Джозефом Прістлі 1 серпня 1774 шляхом розкладання оксиду ртуті в герметично закритій посудині. Прістлі направляв на це з'єднання сонячні промені за допомогою потужної лінзи.

Однак Прістлі спочатку не зрозумів, що відкрив нове проста речовина. Він вважав, що виділив одну із складових частин повітря і назвав цей газ «дефлогістрованим повітрям». Про своє відкриття Прістлі повідомив видатному французькому хіміку Антуану Лавуазьє. У 1775 році вчений встановив, що кисень є складовою частиною повітря, кислот і міститься в багатьох речовинах.

Кількома роками раніше в 1771 році кисень отримав шведський хімік Карл Шеєле. Він прожарюють селітру з сірчаною кислотою і потім розкладав вийшов оксид азоту. Назвавши цей газ «вогненним повітрям», вчений описав своє відкриття в виданій ним у 1777 році книзі. Шеєле також повідомив про свій досвід Лавуазьє.

Скориставшись інформацією Прістлі і Шеєле, Лавуазьє вдалося остаточно розібратися в природі отриманого газу.

Таким чином, першовідкривачами молекулярного кисню по праву можна назвати всіх трьох учених.

Комментариев нет:

Отправить комментарий