вторник, 19 июля 2016 г.

22 липня 2016 року - Страсна п'ятниця 2016 - звичаї, прикмети


22 липня 2016 року - Страсна п'ятниця 2016 - звичаї, прикмети

Самим смутним і сумним днем ​​для кожного християнина є Страсна або Велика п'ятниця. Саме в цей день був розп'ятий Ісус Христос - він приніс себе в жертву за гріхи всього людства, щоб через три дні воскреснути і згодом піднестися до свого небесного Отця.

Страсна п'ятниця - передостанній і найсуворіший день Великого посту. Згідно з церковними канонами в цей день необхідно повне утримання від їжі.

Звичаї і традиції Страсної п'ятниці

У багатьох регіонах у Страсну п'ятницю господині печуть паски і готують паски. Незважаючи на те, що церква рекомендує завершити приготування пасхального столу у Великий четвер, народні повір'я рекомендують фарбувати яйця і пекти паски саме у Велику п'ятницю. Перед тим як взятися за роботу обов'язково прочитайте молитву «Отче наш», а потім виголосивши «Боже, благослови» починайте замішувати тісто. Кожна господиня повинна пам'ятати: щоб паску вийшов пишним і смачним, ніхто не повинен бачити тісто, а коли він буде випікатися в духовці, не можна голосно розмовляти і грюкати дверима.

У Страсну п'ятницю категорично забороняється працювати по дому. Всі приготування до Світлого Христового Воскресіння повинні бути закінчені в Чистий четвер. Ті, хто займається пранням, прибиранням, шиттям в цей день беруть на себе великий гріх - сьогодні необхідно тільки постити і молитися, згадуючи страждання Христа.

Особливо великим гріхом вважається "протикати землю" у страсну п'ятницю, тобто садити що-небудь на городі і взагалі працювати на землі. У народі знають, що якщо посіяти пшеницю або посадити що-небудь в цей день - врожаю не буде.

Також у Велику п'ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в день страждань і смерті Ісуса Христа, ризикують стати алкоголіками. А діти, зачаті в Страсну п'ятницю народжуються хворими або в майбутньому стають жорстокими злочинцями.

Якщо ви не хочете втратити здоров'я, відмовтеся в Страсну п'ятницю від стрижки, фарбування волосся і взагалі будь-яких косметичних процедур. Також якщо день народження або чийсь ювілей випадає на цей скорботний день - перенесіть його святкування. Веселитися в день всесвітньої скорботи абсолютно не вітається.

Прикмети в Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хто плюне на землю - від того на весь рік всі святі відвернуться.

У Велику п'ятницю можна визначити, чи є на вашому будинку порча. Для цього вранці цього дня потрібно піти до церкви, відстояти і службу із запаленою свічкою. Після служби із залишком цієї свічки прийдіть в свій будинок або квартиру і обходьте її кімнату за кімнатою. Біля "Причинна" речі свічка сильно затріщить і почне чадити чорним димом.

Паски і будь-яка випічка, яку спекли у Страсну п'ятницю ніколи не запліснявіє. Також шматочок такого паски зберігають увесь рік і дають хворій людині. Також шматочок паски весь рік, до наступного Великодня, зберігають в будинку за іконами - такий оберіг захищає від пожежі.

Згідно прикметам в Страсну п'ятницю не можна копати землю і що-небудь садити. По-перше врожаю ви не отримаєте, по-друге повір'я стверджують, що людину, яка буде в цей день копати землю спіткає нещастя.

Великим гріхом вважається заняття любов'ю в Страсну п'ятницю навіть між чоловіком і дружиною. Дитина зачата цього дня може народитися хворим або калікою. У народі примітили, що якщо навіть такий немовля буде здоровим, то в дорослому житті стане вбивцею.

Прати у Велику п'ятницю не можна. Існує повір'я, що якщо в цей день випрати білизну і вивісити його сушитися, то на ньому з'являться сліди крові.

Людина, яка повністю утримається від їжі та води весь цей день, знатиме за три дні час своєї смерті.

Прокинувшись вранці в п'ятницю на Страсному тижні першим ділом, ні з ким не розмовляючи до цього, визирали у вікно і примічали, на кого першим впаде погляд. Якщо побачили птицю, то це для дівчини це до нового знайомству, а для хлопця до добрих вістям. Якщо погляд упав на собаку - такий знак віщує смутку і печалі. Першою побачити кішку в Страсну п'ятницю - до достатку і заможного життя. Якщо примітили молодого хлопця або чоловіка - весь рік будете здоровим. Молода дівчина - до благополуччя. Побачити цілу сім'ю - ви будете жити з усіма рідними в мирі та злагоді. А от якщо ваш погляд упав на старого, інваліда чи хворої людини, то це, на жаль, передвіщає хворобу або крупну втрату.

Обітріть ганчіркою всі кути в будинку і заберіть її подалі від чужих очей. Такий ганчіркою зазвичай лікують хворі поперек (обв'язують її навколо талії) і ноги (витирають їх після миття в лазні).

Пічна зола, узята в цей день, допомагає в лікуванні алкоголізму, пристріту і смертної туги.


Комментариев нет:

Отправить комментарий