вторник, 19 июля 2016 г.

28 ЛИПНЯ - Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 ЛИПНЯ - 
Всесвітній день боротьби з гепатитом.


Перший подібний день був проведений в 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла цю дату в свій календар, таким чином, Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day) отримав офіційний статус і відзначається щорічно 28 липня

У цей день ВООЗ рекомендує медикам різних країн світу проводити просвітницькі акції, розповідаючи людям про вірусному гепатиті і захворюваннях, до яких він приводить. Не меншу важливість мають профілактичні заходи: проведення діагностики, вакцинація проти гепатиту і так далі. 

Віруси гепатиту вважаються одним з основних факторів ризику для здоров'я людства. За даними ВООЗ, гепатит вразив близько 2 мільярдів людей у ??світі, тобто кожного третього жителя планети. У деяких країнах вірусним гепатитом А перехворіла велика частина населення, а десята частина жителів є носіями вірусів гепатиту В і С. 

Гепатитом називають запалення тканини печінки. Виділяють вірусний гепатит — його викликає вірус, здатний розмножуватися в клітинах печінки. Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному, проте всі вони можуть викликати гостре і хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і раку. 

Захиститися від гепатиту можна двома способами. По-перше, можна намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові і статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С). По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В. 

Обидва ці способи захисту опиняються в центрі уваги у Всесвітній день боротьби з гепатитом. Людям розповідають про важливість превентивних заходів, постачають інформаційними матеріалами, застерігають від ризикованої поведінки. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий