четверг, 21 ноября 2013 г.

КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО. ІНФОРМАЦІЙНА ХВИЛИНКА. 1 Травня Свято праці і весни



1 Травня Свято праці і весни
Інформаційна хвилинка
Першотравень — Свято весни і праці, День праці, День весни, День міжнародної солідарності трудящих — відзначається в 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня.
У деяких країнах День праці відзначається в інший час — до них відносяться, наприклад, США, Японія Австралія і Нова Зеландія. Більш ніж в 80 державах (включаючи Індію) День праці не відзначається.
Першотравень в новому вигляді відродився в кінці XIX століття в робочому русі, що висунув як одну з основних вимог введення восьмигодинного робочого дня. 1 травня 1886 року соціалістичні комуністичні і анархічні організації США і Канади влаштували ряд мітингів і демонстрацій. При розгоні демонстрації в Чикаго загинуло шість демонстрантів.
 В ході масових виступів протесту проти жорстоких дій поліції в результаті вибуху бомби було убито вісім поліцейських. По звинуваченню в організації вибуху четверо робітників були засуджені до смерті. Саме на згадку про  страчених Паризький конгрес II Інтернаціоналу (липень 1889) оголосив 1 травня Днем солідарності робітників всього світу і запропонував щорік відзначати його демонстраціями з соціальними вимогами.
У Російській імперії Першотравень як день міжнародної солідарності вперше відзначили в 1890 році у Варшаві проведенням страйку 10 тис. робітників. З 1897 року маївки почали носити політичний характер і супроводжувалися масовими демонстраціями. На першотравневі страйки і демонстрації 1912—1914 роки виходило більше 400 тис. робітників. У 1917 році, після Лютневої революції, Першотравень вперше відсвяткували відкрито: мільйони робітників вийшли на вулиці з гаслами «Геть міністрів-капіталістів» «Вся влада Радам» «Геть імперіалістичну війну!».
Після Жовтневої революції свято стало офіційним: цього дня проводилися демонстрації трудящих і військові паради (перший першотравневий парад РККА відбувся в 1918 році на Ходинському полі). На другий день свята, як правило, у всій країні проходили «маївки» — масові святкування на природі. В епоху "розвиненого соціалізму" в СРСР першотравневі демонстрації перетворилися на формальний і обов'язковий захід.
Організовані колони трудящих простували по центральних вулицях міст і селищ під бравурну музику, з гучномовців звучали вітання дикторів і політичні гасла, а з трибун, встановлених зазвичай біля головних адміністративних будівель, демонстрантів вітали керівники КПРС, представники влади, передовики виробництва, ветерани, почесні громадяни.
Велася трансляція по місцевих теле- і радіоканалах. Головна демонстрація країни проходила на Червоному майдані Москви і транслювалася центральними телеканалами. Як правило, участь в першотравневих демонстраціях для трудящих була обов'язковою і контролювалася керівництвом підприємств.1 травня 1990 року керівництво СРСР і КПРС піднялося на трибуну, щоб востаннє взяти участь в офіційній першотравневій демонстрації.
З 1992 року всенародно улюблене свято перейменовано в Свято весни і праці. Цей день, що відзначається частиною світової спільноти як день солідарності трудящих, в Україні використовується для проведення політичних акцій профспілками, партіями і рухами різної спрямованості — при цьому всі вони виступають під своїми гаслами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий