пятница, 22 ноября 2013 г.

КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО. ІНФОРМАЦІЙНА ХВИЛИНКА.Благовіщення Пресвятої Богородиці



Благовіщення Пресвятої Богородиці

Інформаційна хвилинка

Це свято припадає на 7 квітня. Воно пов'язане з багатьма прикметами і різними заборонами. У народі вва­жалося: якщо Благовіщення припа­дає на суботу або неділю — рік буде щасливим, якщо на п'ятницю — не­щасливим. На Благовіщення не можна було пра­цювати — у цей день і «птиця гнізда не в'є». За народним повір'ям, від Введення до Благовіщення гріх ро­бити на землі, адже вона відпочиває і сили набирається. А від Благовіщен­ня уже можна, бо в цей день Бог бла­гословляє землю і «всякое диханіє». На Гуцульщині й сьогодні існує леген­да, що у цей день Бог вкладає голо­ву в землю, щоб її розігріти. Від'того пробуджується вся живина, яка спала в землі: мурашки, жаби і гади. За давніми віруваннями, Бог благо­словляє в цей день рослини. Від Бла­говіщення все починало рости. Роз­квітали проліски, первоцвіт, ряст, сон-трава... Вважалося, що у цей день трави і зілля мають чудодійну силу. Тому й казали у народі:
«Як знайдеш у цей день ряст, то зірви, кинь під ноги, топчи і промовляй: "Топчу, топ­чу ряст, дай Боже діждати і на той рік топтати!"
або
"Дай Боже діждати сон-траву топтати!"»
У цей день водили перший весняний хоровод — «кривий танець». Дівчата бралися за руки, довгою черідкою бі­гали поміж вербовими кілочками, за­стромленими в землю, і співали:
Ми кривого танцю йдемо,
Кінця йому не знайдемо,—
То в гору, то в долину,
То в ружу, то в калину...
А ми кривому танцю
Не виведемо кінця,
Його треба вести,
Як вінок плести...


Комментариев нет:

Отправить комментарий