Великодня субота
Інформаційна
хвилинка
У Великодню суботу готували крашанки, писанки (скробанки, мальованки).
Вони зберігалися протягом усіх свят. Готували крашанки і писанки по
тринадцять, на згадку про 12 апостолів і Спасителя. Кожна майстриня мала
свої рецепти приготування фарб, свої традиційні малюнки-орнаменти. Крашанки
фарбувалися природними барвниками із трав, кори та ягід у червоний, жовтий,
синій зелений і золотистий кольори. Писанки — яйця, розписані восковим методом.
Крашанки — яйця, помальовані різнокольоровими цяточками на чорному або
вишневому тлі. Скробанки, дряпанки — яйця, пофарбовані в один колір. Металевим
вістрям чи голкою на них вишкрібають найрізноманітніші візерунки. Мальованки
— яйця, розмальовані пензлем різними візерунками.На Великдень і в наступні дні
всі вітали одне одного писанками. Приносили їх і на кладовище під час
Проводів. Топтати ногами рештки пофарбованого яйця або писанки — великий гріх.
Хто це робитиме, того Бог покарає хворобою. Шкаралупу з писанок чи крашанок в
одних місцевостях викидали на стріху хати і хліва, а в інших — виносили на
текучу воду, кидали курям — «щоб добре неслися».
Комментариев нет:
Отправить комментарий