пятница, 22 ноября 2013 г.

КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО. ІНФОРМАЦІЙНА ХВИЛИНКА. Великодня субота



Великодня субота

Інформаційна хвилинка

У Великодню суботу готували кра­шанки, писанки (скробанки, мальо­ванки). Вони зберігалися протягом усіх свят. Готували крашанки і пи­санки по тринадцять, на згадку про 12  апостолів і Спасителя. Кожна майстриня мала свої рецепти приготування фарб, свої традиційні малюнки-орнаменти. Крашанки фарбувалися природни­ми барвниками із трав, кори та ягід у червоний, жовтий, синій зелений і золотистий кольори. Писанки — яйця, розписані восковим методом. Крашанки — яйця, помальовані різ­нокольоровими цяточками на чор­ному або вишневому тлі. Скробан­ки, дряпанки — яйця, пофарбовані в один колір. Металевим вістрям чи голкою на них вишкрібають найріз­номанітніші візерунки. Мальован­ки — яйця, розмальовані пензлем різними візерунками.На Великдень і в наступні дні всі віта­ли одне одного писанками. Приноси­ли їх і на кладовище під час Проводів. Топтати ногами рештки пофарбовано­го яйця або писанки — великий гріх. Хто це робитиме, того Бог покарає хворобою. Шкаралупу з писанок чи крашанок в одних місцевостях вики­дали на стріху хати і хліва, а в інших — виносили на текучу воду, кидали ку­рям — «щоб добре неслися».

Комментариев нет:

Отправить комментарий