Великий піст усім прижме хвіст
Інформаційна хвилинка
Святий Великий піст — це одна із священних основ християнської релігії.
Передпасхальний піст для християнського люду — це час покаяння і всепрощення,
в якому беруть участь і душа, і тіло. Душа очищається через щиру молитву, а
тіло — через щоденну обмеженість у земних благах. Традиційна
практика посту відбувається двома способами: через повне обмеження від
усякоїїжі та напоїв (це і є піст) або через невживання тільки деяких страв. На
Україні з часів запровадження християнства виробилися певні рівні в дотриманні
постів: одні християни обмежувалися лише пісними стравами, інші вводили до
свого раціону тільки молочні продукти. Значна частина християнського люду
споживала їжу лише один раз надень — після полудня. У монастирях монахи не
споживали їжі протягом декількох днів.Перший день Святого Великого посту, як
правило, припадав на понеділок. Цей день у народі називали Жилавим,
адже господині випікали житні коржі — жилавики.
Ще донедавна в наших краях, крім цих жилавих коржів,
жодних страв у цей день не вживали, а споживали лише тертий хрін із буряковим
квасом та редьку. На початковому етапі
становлення Святого Великого посту на Україні найпоширенішою в будні дні була
суха 'їжа — хліб та мучна юшка. Субота і неділя в постовий період вважалися
послабленими днями, і в ці дні двічі на день можна було споживати хліб, овочі,
рибу, молочні продукти. До речі, таку їжу вживали протягом першого
постового тижня. В інші тижні посту, зокрема в понеділок, середу і п'ятницю —
суха їжа раз надень. У вівторок і четвер — різноманітні каші з олією.У
традиції Святого Великого посту не дозволялося вживати горілчані та винні
напої, можна було їх вживати лише як ліки для хворих. У цей період пили
спеціальний постовий напій із перцю, кмину та анісу. У страсний тиждень, від
п'ятниці аж до неділі, віруючі не вживали нічого. Великий піст тривав сім
тижнів —від Масляної до Великодня. Кожен тиждень Великого посту мав свою назву
і призначення. Перша неділя Великого посту збірна. Перший понеділок седмиці
називався Жилавим, або Чистим, тому у ці дні прали білизну, білили хати — «на
піст». Цього ж понеділка хлопчики оббігалисусідів, вітаючи: «Із постом, будьте здорові!»
Це мало приносити до оселі щедрий ужинок. У першу суботу посту жінки замовляли
велику панахиду за рідними-небіжчиками. Цей обряд мав назву «давати мисочку».
Жінки приносили з собою хліб, коливо, які потім роздавали бідним у мисочках.
Наступні два тижні — це друга та третя седмиці. Четвертий тиждень Великого
посту був Середохресним, адже в середу на цьому тижні — свято Хреста. У цей
день жінки пекли хрести з маком і змащували їх медом. Частину хрестопоклінного
хліба зберігали до сівби. П'ятий тиждень Великого посту називався Похвальним.
У суботу на цьому тижні святкували Похвалу Пресвятої Богородиці. У цей день
працювати було гріх. Шоста субота — Вербна, шуткова або квітна, а тиждень перед
цією неділею — Вербний. У Вербну неділю святили вербу. За народним повір'ям,
протягом Вербного тижня не можна було сіяти конопель і городини — «будуть
ликуваті, як верба», а буряки «будуть гіркі».Останній тиждень перед Великоднем
мав назву Білий, або Чистий. На цьому тижні віруючі люди дотримувалися посту
так само суворо, як і на першому. Найважливіший день цього тижня — четвер.
Його теж іменують Чистим, Світлим, Страсним, або Живним.
Комментариев нет:
Отправить комментарий