воскресенье, 24 ноября 2013 г.

КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО. ІНФОРМАЦІЙНА ХВИЛИНКА. Хрестопоклонний хліб



Хрестопоклонний хліб

Інформаційна хвилинка

Велике свято третьої неділі Великого посту — Хрестя. У народі цей тиждень ще називали Хрестопоклонний, або Поклони. В Україні господині пекли хлібини у формі хреста — хрестопо­клонний хліб. Частину спеченого хлі­ба селяни з'їдали, а другу — ховали до комори в зерно. Коли йшли сіяти яч­мінь, овес чи ярову пшеницю, то гос­подар брав його з собою в поле. На ниві хрестопоклонний хліб клали на землю, молилися Богові, з'їдали окраєць і промовляли:
«Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Господи, помо­жи, Господи, благослови! Дай Боже і на той рік їсти свій хліб!»
 Решту хліба закопували на ниві, аби кра­ще родила.Існувало таке повір'я: щоб нива не заростала бур'яном, необхідно було, йдучи на посів, одягти ту сорочку, в якій ходили до сповіді та причастя. Через це, коли поверталися з церкви, одразу ж скидали сорочку і клали її до скрині. Нехай залишиться чистою на той день, як поїдуть засівати.


Комментариев нет:

Отправить комментарий