Хрестопоклонний хліб
Інформаційна хвилинка
Велике свято третьої неділі Великого посту — Хрестя. У народі цей
тиждень ще називали Хрестопоклонний, або Поклони. В Україні господині пекли
хлібини у формі хреста — хрестопоклонний хліб. Частину спеченого хліба селяни
з'їдали, а другу — ховали до комори в зерно. Коли йшли сіяти ячмінь, овес чи
ярову пшеницю, то господар брав його з собою в поле. На ниві
хрестопоклонний хліб клали на землю, молилися Богові, з'їдали окраєць і
промовляли:
«Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Господи, поможи, Господи,
благослови! Дай Боже і на той рік їсти свій хліб!»
Решту хліба закопували на ниві, аби краще родила.Існувало
таке повір'я: щоб нива не заростала бур'яном, необхідно було, йдучи на посів,
одягти ту сорочку, в якій ходили до сповіді та причастя. Через це, коли
поверталися з церкви, одразу ж скидали сорочку і клали її до скрині. Нехай
залишиться чистою на той день, як поїдуть засівати.
Комментариев нет:
Отправить комментарий