Отруєння організму.
Отруйні гриби і рослини
Не меншу, ніж інфекційні захворювання небезпеку для здоров'я людини
представляють отруєння речовинами рослинного походження, грибами, продуктами
харчування, водою, перш за все, в теплу пору року.
Перші симптоми такого отруєння виявляються через 2-4 години після вживання
їжі. При цьому у людини починається нездужання, нудота блювота, болі в животі,
частий рідкий стіл з домішкою крові. У постраждалого підвищується температура
тіла, знижується артеріальний тиск, з’являється спрага, розвивається
серцево-судинна недостатність.
Для надання першої допомоги постраждалому від харчової токсикоманії
необхідно дати багато теплого пиття (1,5 – 2 літри), промити шлунок до чистої
води, дати активоване вугілля, проносне.
Особливо необхідно звернути увагу на наявність в природі отруйних рослин і
грибів. Учні, йдучи в ліс, зобов'язані знати такі рослини і гриби, щоб
забезпечити своє здоров'я і здоров'я людей, що оточують його, підказати
незнаючому про небезпеку таких рослин.
Основними ознаками отруєння грибами є розлад зору, марення, галюцинації,
судоми.
При зборі грибів треба уміти відрізняти отруйні гриби від їстівних.
Особливо отруйні: бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні лисички і
несправжні опеньки. Бліді поганки декілька схожі на шампіньйони, але у блідої
поганки нижня сторона капелюшка зеленувато-бела, а в шампіньйонів – рожева.
Мухомор легко взнати по яскраво-червоному з білими плямами капелюшку.
Інколи зустрічаються мухомори з сірими капелюшками.
Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його пенька покрита
малюнком у вигляді чорної або темно-сірої сіток, а м'якоть на зламі червоніє.
Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їх капелюшки рівні,
червоно-оранжеві, а не світло-жовті, як в їстівних, і з надломленого капелюшка
лисички виділяється білий сік.
Збираючи опеньки, уважно оглядайте їх пеньки. В їстівних є кільце з плівки,
а в несправжніх такою плівки немає і пластинки під капелюшком зеленуваті.
Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні при зборі грибів. Якщо знайдений
гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтеся в його їстівності, краще такий
гриб не беріть. У любому випадку всі гриби, які ви назбирали покажіть дорослій
людині. Дуже старі плодові тіла їстівних грибів теж можуть бути отруйними.
Сморчки і деякі інші гриби перед споживанням двічі прокип'ятити, а воду
після кожного кип'ятіння злити. Разом з водою, що зливається, віддаляються
отруйні речовини, які містяться в цих грибах.
Збираючи лікарські рослини, слід не забувати і про отруйні. Їх так само, як
і гриби треба добре знати і не чіпати.
Найчастіше зустрічається блекота чорна, дурман звичайний, беладона. Частіше
за інших зустрічається блекота чорна. Брудно-білі пелюстки її квіток покриті
мережею фіолетових жилок. Клейко-пухнасте стебло блекоти має неприємний запах.
Отруйна вся рослина. При отруєнні з'являється головний біль, прискорене
серцебиття, утруднене дихання, сильне нервове збудження, розширюються зіниці, в
роті відчувається сухість. Блекоту та інші отруйні рослини не слід брати в
руки.
Комментариев нет:
Отправить комментарий